flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До відома маломобільних груп населення

15 листопада 2022, 12:12

          Конституцією та законами України кожній людині гарантовано право звернутись до суду для захисту своїх конституційних прав і свобод. Особливо гостро стоїть питання доступності правосуддя та безперешкодного доступу до приміщень судів маломобільних груп населення (людей з інвалідністю, з тимчасовими порушеннями здоров’я, літніх людей, яким через вік та стан здоров’я важко самостійно пересуватися, вагітних жінок, батьків з дитячими візочками тощо).

          Вінницький районний суд Вінницької області постійно працює над створенням гідних умов перебування маломобільних груп населення у будівлі суду та забезпеченням належного рівня захисту їх прав.

Для забезпечення вільного доступу до приміщення суду маломобільних груп населення вхід до приміщення суду обладнаний пандусом, кнопкою виклику, розміщеною на достатній висоті (у тому числі для людини на візку), а також табличкою з відповідною інформацією про кнопку виклику. Крім того, для людей з інвалідністю у фойє суду на першому поверсі облаштовано місце для ознайомлення з матеріалами справи та написання заяв, а перед будівлею суду відведено спеціальне паркувальне місце.

          Особи з інвалідністю та маломобільні групи населення обслуговуються канцелярією суду поза чергою. У разі необхідності, прийом таких груп населення здійснюється на першому поверсі. У суді забезпечено безперешкодний доступ до залів судових засідань, які знаходяться на першому поверсі.

          З метою  забезпечення доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями до правосуддя в Вінницькому районному суді Вінницької області наказом № 105-осн/к від 09 листопада 2022 року визначено відповідальну особу за надання безпосередньої допомоги під час відвідування маломобільними групами населення та особами з інвалідністю приміщення суду: Мазура Богдана Володимировича, а в разі його відсутності Слободянюка Ігоря Миколайовича. 

          Відповідальний працівник  забезпечує  оперативний, зручний доступ до залів судових засідань, до канцелярії  суду для прийому та видачі документів, ознайомлення із матеріалами судових справ.    

          У суді встановлено необхідне обладнання для проведення судових засідань в режимі відео-конференції, що значно полегшує  доступ  до правосуддя. Також представники сторін можуть обмінюватись з судом документами в електронній формі.

          В приміщенні суду розміщена повноцінна візуальна інформація, зокрема інформаційні стенди з відомостями  про розгляд справ. Крім того, на  веб-сайті суду розміщена інформація  про порядок звернення до суду, реквізити судового збору та роз’яснення щодо подачі документів.

          На сьогодні важливо створювати сприятливі умови, які дадуть можливість особам з обмеженими фізичними можливостями ефективно реалізовувати свої права та вести повноцінний спосіб життя.

 

                                                                    Пресслужба суду