flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як уберегтися від шахрайських схем

27 листопада 2023, 17:13

Що таке шахрайство? 

Шахрайство —  заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою. Належить до кримінально караних діянь, відповідальність за які в Україні передбачена Кримінальним кодексом. Санкції статті 190 ККУ передбачають штраф від двох до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк від трьох до дванадцяти років.

Існує кілька основних видів шахрайства у мережі:

Фішинг — вид шахрайства, метою якого є виманювання в довірливих або неуважних користувачів мережі персональних даних клієнтів онлайнових аукціонів, сервісів із переказу або обміну валюти, інтернет-магазинів. Шахраї намагаються змусити користувачів самостійно розкрити конфіденційні дані — наприклад, надсилаючи електронні листи з пропозиціями підтвердити реєстрацію облікового запису, що містять посилання на сайт, зовнішній вигляд якого повністю копіює дизайн відомих ресурсів.

Вішинг — телефонне шахрайство, пов’язане з виманюванням реквізитів банківських карток або іншої конфіденційної інформації, примушуваннями до переказу коштів на картку злодіїв.

Як запобігти шахрайству?

  • Не розголошувати конфіденційну інформацію
  • Не розголошувати особисті дані стороннім особам
  • Не повідомляти реквізити третім особам, такі як номер телефону, розрахункові рахунки тощо

Перевіряйте сайти, не вводьте реквізитів платіжних карток на незнайомих та підозрілих сайтах

  • Перш ніж увести в будь-яку форму дані своєї платіжної картки або паролі до інтернет-банкінгу, перевірте адресу необхідного ресурсу, адже будь-які відмінності можуть свідчити про те, що ви опинилися на фішинговому сайті. 
  • Якщо необхідно перейти на сайт організації, адресу якого ви отримали в посиланні, введіть у пошуковій системі назву необхідного сайту і лише тоді переходьте на вебресурс.

Звертайте увагу на протокол сайту

  • http – це ненадійний протокол, отже, сайтом користуватися не можна;
  • https – потрібно продовжити перевірку сайту.

Також рекомендується додатково перевіряти посилання сумнівних сайтів:

Як уникнути шахрайства?

Не переходьте за посиланнями від незнайомців, навіть з такими важливими проханнями, як підписання петиції. Посилання на петицію має виглядати ось так: https://petition.president.gov.ua/petition/ (+ номер петиції), всі інші посилання є шахрайськими, на які не варто переходити.

Якщо отримали подібне прохання від знайомої людини в соцмережах, допомагайте, але будьте обачними. Не переходьте за посиланнями навіть від друзів, адже шахраї можуть зламувати сторінки в соцмережах та писати від їхнього імені. Щоб підписати петицію, знайдіть її на офіційному сайті Президента України: https://petition.president.gov.ua/ за її номером. Також в пошуку (в Google) можна ввести прізвище, ім’я та по батькові Героя та звідти перейти на офіційний сайт.  

Щоб підписати петицію, необхідно дійсно авторизуватися, але в жодному разі  не через соцмережі. Щоб підписати справжню петицію, необхідно підтвердити свою особу, використовуючи електронний підпис чи BankID.

Якщо ви стали жертвою шахрайства, заповніть форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції: https://ticket.cyberpolice.gov.ua/ або повідомте про ваш випадок за номером телефону: 0 800 505 170.

Пресслужба суду