flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики застосування судом процесуального законодавства при розгляді цивільних справ про захист честі, гідності і ділової репутації. за 2013 рік

22 травня 2014, 11:42

 

 Протягом 2013 року Вінницьким районним судом Вінницької області розглянуто одну цивільну справу про захист честі, гідності і ділової репутації в якій прийнято рішення про відмову у задоволенні позовних вимог. Так, цивільна справа за позовом  ОСОБИ1 до ОСОБИ2 про захист честі, гідності та ділової репутації, та відшкодування моральної шкоди та судових витрат. Позивач звернувся до суду з даним позовом, посилаючись на те, що відповідач ОСОБА2 04.05.13р. зверталась із заявами до голови Вінницької обласної ради С.Татусяка, до голови Вінницької районної ради С. Щербатого, до сільського голови с. Бохоники - М.Бондаря про нібито неправомірні  дії позивача відносно неї та її власності. З заяві відповідач вказала, що позивач своїми, діями дискредитує депутатський корпус порушує її права та інтереси, захопив частину її земельної ділянки, поставив металевий стовп на її території, виконав фіксацію газової труби на її даху, наніс їй тілесні ушкодження, самовільно зняв та забрав належну їй металеву сітку, якою був огороджений її город. За заявами відповідача, на засіданні “ Постійної Комісії Вінницької райради з питань депутатської діяльності, етики, гласності, діяльності рад, органів місцевого самоврядування, законності та правопорядку”, яке відбулось 21.05.13р., факту порушень позивачем ЗУ“ Про статус депутатів місцевих рад”, ЗУ “Про місцеве самоврядування в Україні” та дискредитації депутатського корпусу - не встановлено. 30.05.13р. комісією Бохоницької сільської ради Вінницького р-ну в складі депутатів сільської ради Костик Т.В., Демчука М.П., землевпорядника сільської ради Патули Г. П., позивача та в присутності відповідача була  проведена перевірка її заяви про неправомірні дії позивача відносно неї. Комісією встановлено, що будь-яких правопорушень  правил добросусідства позивачем допущено не було. Також, відповідач в 2011 році звернулася до Вінницького РВ УМВС України у Вінницькій області  із заявою про те, що ніби то позивач при заміні старого паркану на новий, незаконно, самовільно зайняв земельну ділянку, яка належить їй на праві приватної власності та ще й наніс їй тілесні ушкодження. Вказані факти перевірялись співробітниками ДІМ Вінницького РВ УМВС України у Вінницькій області, за результатами яких прийнято рішення  про відмову в порушенні відносно позивача кримінальної справи від 16.09.11р., актом комісії Бохоницької сільської ради від 28.09.2011р. Крім того, відповідач, безпідставно звинуватила позивача в крадіжці   її металевої сітки. З цього приводу позивач звернувся  з відповідною заявою до Вінницького РВ УМВС України у Вінницькій області про перевірку цього звинувачення. Проведеною перевіркою неправомірність дій позивача встановлена не була. В зв'язку з вказаним позивач просить відновити його порушене право у судовому порядку, шляхом відповідного захисту його права на честь, гідність та ділову репутацію, та стягнення моральної шкоди в сумі -- грн. та судових витрат за послуги адвоката.

Рішенням Вінницького районного суду Вінницької області від 13.12.2013 року в задоволенні позову  ОСОБИ1 до ОСОБИ2 про захист честі, гідності та ділової репутації, та відшкодування моральної шкоди та судових витрат відмовлено. Судом, при розгляді вказаної цивільної справи вірно було встановлено обставини справи, та вірно застосовано норму ст. 40 Конституції України, в якій зазначено, що письмові звернення до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів за захистом своїх прав і свобод, не є поширенням недостовірної інформації, яка порушує особисті немайнові права, а це являється реалізацією відповідача свого права направляти індивідуальну чи колективні письмові звернення до зазначених органів.

В зв’язку з цим ухвалою апеляційного суду Вінницької області від 20.01.2014 року апеляційну скаргу ОСОБИ1 відхилено, а рішення Вінницького районного суду  від 13.12.2013 року залишено без змін. 

Як вбачається з проведеного узагальнення судді Вінницького районного суду Вінницької області при розгляді справ зазначеної категорії в основному дотримуються вимог норм матеріального та процесуального права, завжди достатньо повно з'ясовують фактичні обставини справи, дають правильну юридичну оцінку доказам, належним чином перевіряють пояснення сторін, у зв'язку з чим постановлені судові рішення в повній мірі відповідають вимогам статей 213 - 215 ЦПК України, Постановам Пленуму Верховного Суду України та інформаційних листів вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Голова Вінницького районного суду Вінницької області                                Гриценко І.Г.

Виконавець: Мотрук М.І.