flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз розгляду справ в категорії про стягнення аліментів на утримання дітей за 2021 рік

29 березня 2022, 11:03

На виконання плану роботи суду на І півріччя 2021 року проведено аналіз за результатами розгляду справ в категорії про стягнення аліментів на утримання дітей за 2021 рік.

Метою даного узагальнення є виявлення динаміки розгляду цивільних справ  в порядку позовного та наказного провадження зазначеної категорії справ, найбільш характерних порушень чи неправильного застосування норм матеріального та процесуального права.

За загальним визначенням аліментами називається обов'язок по утриманню у визначених законом випадках одним членом сім'ї інших, які цього потребують.

Право певної категорії осіб на отримання аліментів передбачається положеннями Конституції України, Сімейним кодексом України, Конвенції про права дитини, іншими міжнародно-правовими договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Аліментами називається утримання, яке по закону одна особа (боржник) повинна надати іншій особі (кредитору), що знаходиться в сімейних правовідносинах, за умови неповноліття останнього або непрацездатності чи нужденності. Те утримання, яке надається не в силу юридичного обов'язку, а на підставі моральних норм, не буде вважатись аліментами. Аліментне зобов'язання носить особистий характер і це обумовлюється тим положенням, що внаслідок смерті особи, яка повинна сплачувати аліменти чи особи, на яку присуджено аліменти, аліментні зобов'язання припиняються. Права на отримання аліментів, а також обов'язок по їх сплаті не можуть бути передані будь-якій іншій особі.

Відповідно до статті 180 СК України батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Способи виконання батьками обов’язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними. За домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

У випадках, передбачених статтями 198 та 199 СК України, батьки мають обовязок утримувати і своїх повнолітніх дітей.

Главою 9 СК України передбачено права та обов’язки подружжя по утриманню дітей.

Главою 15 СК України закріплено обов’язок матері, батька утримувати дитину та його виконання. Так, зокрема, норми глави 15 СК України визначають окремі види зобов’язань про стягнення аліментів на користь тих чи інших осіб, зокрема:

- обов’язок матері, батька утримувати дитину до досягнення нею повноліття;

- обов’язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчання;

- обов’язок повнолітніх дочки, сина утримувати батьків.

 

Кількість заяв в категорії про стягнення аліментів на утримання дітей

за 2021 рік

 

 

Категорія справ

Усього надійшло

у тому числі

Повернуто

Відкрито провадження

Кількість не розглянутих заяв на кінець звітного періоду

Позовні заяви

158

15

133

5

 

 

Кількість справ в категорії про стягнення аліментів на утримання дітей

 за 2021 рік

 

Категорії справ

Усього надійшло

у тому числі

Розглянуто

Кількість не розглянутих заяв на кінець звітного періоду

Позовні заяви

163

141

22

 

 

 Кількість заяв в категорії видачі судових наказів про стягнення аліментів на    утримання дітей за 2021 рік

 

 

 

Заявлено вимогу про

Усього надійшло

у тому числі

Видано судових наказів

Відмовлено у видачі судового наказ

стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину, якщо ця вимога не пов'язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб

 

 

 

 

 

 

32

 

 

 

 

 

 

27

 

 

 

 

 

 

9

стягнення аліментів у твердій грошовій сумі в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо ця вимога не пов'язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб

 

 

 

 

2

 

 

 

 

0

 

 

 

 

2

 

Порівнюючи показники з 2020 роком, бачимо, що кількість заяв (у 2020 році - 161) та справ (у 2020 році - 165) в категорії про стягнення аліментів на утримання дітей майже не змінилась, проте можна дійти висновку, що високий рівень інфляції в країні відображається на матеріальному забезпеченні значної частини населення, зокрема їх здатності виконувати свої фінансові зобов’язання. Адже права та соціальна захищеність дітей, питання їх фінансового забезпечення завжди перебувають під пильним наглядом не лише з боку суспільства, а й з боку держави. 

Проведеним узагальненням встановлено, що найбільш поширеною є практика заявлення позовних вимог про стягнення аліментів на дитину до досягнення нею повноліття.

Непорушним конституційним правом неповнолітньої дитини, закріпленим ст.51 Конституції України є право на утримання батьками до досягнення нею повноліття. Крім того, обов’язок батьків утримувати дитину до досягнення нею повноліття передбачено ст.180 Сімейного кодексу України.

Обов’язок батьків утримувати свою дитину не припиняється із розірванням шлюбу. Більш того, навіть факт позбавлення батьківських прав не звільняє від обов’язку сплачувати аліменти.

П.17 постанови Пленуму ВСУ від 15.05.2006 року №3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» роз’яснює, що за відсутності домовленості між батьками про сплату аліментів на дитину той із них, з ким вона проживає, вправі звернутися до суду з відповідним позовом.

Як встановлено в ході проведення узагальнення в переважній більшості вказаних справ позивачами виступали матері неповнолітніх дітей з якими вони проживали, поодинокі випадки виявлено, коли позивачами були батьки або органи опіки та піклування.

При розгляді даної категорії справ суд звертав увагу на обставини, визначені ст.182 СК України.

Крім того, суддів враховували чи офіційно працевлаштований відповідач, чи має він мінливий, нерегулярний дохід, визнання позову відповідачем, інші витрати відповідача на проживання (сплата комунальних послуг, оренда житла), вік сторін, надання добровільно матеріальної допомоги дитині, наявність кредитних зобов’язань тощо.

 

 

 

Консультант суду                                                      Марина ЛЯХОВСЬКА