flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз підстав тривалості розгляду справ в строк понад 1 рік станом на 01.01.2017

09 червня 2017, 11:02

    На виконання плану роботи суду на І півріччя 2017 року проведено аналіз підстав тривалості розгляду справ в строк понад 1 рік станом на 01.01.2017.

    В провадженні Вінницького районного суду Вінницької області, станом на 01.01.20117 року перебувало 25 кримінальних проваджень та 65 цивільних справ, що знаходяться в провадженні суду понад 1 рік.     

    Аналізуючи причини оголошення перерви та відкладення судового засідання у кримінальних проваджень,  які не розглянуті понад рік слід зазначити, що причинами нерозгляду справ у призначений судом день, а також відкладення слухання справ були:

    1) неявка учасників процесу у судове засідання:

    –      недоставка засудженого конвоєм;

    –      неявка прокурора;

    –      неявка захисника;

    –      неявка законного представника;

    –      неявка потерпілого;

    –      неявка інших учасників процесу (свідків, експерта, спеціаліста, перекладача);

    2) виклик учасників процесу у судове засідання:

    3) клопотання учасників процесу;

    4) оголошення судового слідства;

    5) витребування додаткових доказів;

    6) хвороба судді;

    7)  особлива складність справи;

    8) інші підстави (неознайомлення учасників судового розгляду (прокурора, захисника тощо) з матеріалами справи, з висновком експертизи, неприбуття в засідання  учасників процесу).

 

    Вивчення та аналіз причин тривалого розгляду кримінальних справ дає підстави для висновку, що тривалий розгляд зумовлений  об’єктивними причинами, які не залежать від суду.

    До об’єктивних причин тривалого розгляду кримінальних справ належать такі:

    1.) Невиконання процесуальних обов’язків учасниками процесу.

    Ця причина є найбільш поширеною. Як правило, несумлінне ставлення до виконання процесуальних обов’язків виявляють представники захисту.

    Крім того, є випадки перенесення судових засідань через неявку  потерпілих.

    2.) Неявка свідків у судове засідання (часто неодноразова).

    Одним із чинників, який перешкоджає суду вчасно розглянути справу, є неявка в судове засідання свідків, що може бути ознакою низької правосвідомості населення.

    Виконуючи вимоги закону про безпосереднє дослідження доказів у кримінальній справі, у тому числі допит свідків у суді, судді досить часто відкладають слухання справи для повторного виклику свідків, які не бажають з’являтися до суду, нерідко застосовуючи до них примусовий привід. (проте постанови про примусовий привід органи внутрішніх справ здебільшого не виконують).

    Рівень виконання постанов про примусовий привід є стабільно низькими. Зокрема, рапорти із зазначенням причин, з яких неможливо забезпечити явку учасників судового процесу, часто надходять до суду уже після визначеної в постанові дати судового засідання.

    3). Недоставка підсудного в судове засідання.

    Ця причина найчастіше зустрічається в переліку тих, через які розгляд кримінальних справ затягується. Досить часто не виконується конвоювання підсудних, які перебувають під вартою.

    Часто підсудних доставляють до суду несвоєчасно (із запізненням), що значно зменшує тривалість судового засідання.

    4). Збільшення навантаження на суддів та суди.

    Ця причина є одним із чинників зниження оперативності розгляду кримінальних справ, надходження яких до судів постійно збільшується.

    Аналізуючи обсяг роботи і навантаження на суддів Вінницького районного суду, у першу чергу необхідно звернути увагу на кількість суддів, що відправляють правосуддя у Вінницькому районному судді Вінницької області - троє суддів (Ганкіна І.А., Бондаренко О.І., Саєнко О.Б.). За штатним розписом у Вінницькому районному суді 8 суддів проте, троє суддів Вінницького районного суду Вінницької області не відправляють правосуддя в зв’язку з закінченням 5 річного терміну призначення на посаду судді (Шевчук Л.П., Васильєва Т.Ю., Мотрук М.І.), суддя Гриценко І.Г. виключена зі штату суддів Вінницького районного суду Вінницької області в зв’язку з відставкою з 05.10.2016 року, суддя Карпінська Ю.Ф. перебувала у відпустці без збереження заробітної плати по догляду за дитиною до досягнення нею 6 річного віку. Таким чином, навантаження на суддів, що відправляють правосуддя у Вінницькому районному судді Вінницької області становить понад 250 відсотків.

    5).Неналежна якість досудового слідства у кримінальних справах.

    Однією з причин невиправданого затягування розгляду кримінальних справ у суді є неповнота або неправильність досудового слідства у кримінальних справах. Це змушує суддів призначати та проводити експертизи у суді, витребувати нові та додаткові докази, у тому числі викликати для допиту свідків, не зазначених у списку, доданому до обвинувального акту.

    6).Тривалий час проведення судових експертиз.

У значній кількості справ на оперативність розгляду впливає тривалий час не проведення експертиз. Попри намагання суддів узгодити строки їх проведення, як передбачено законодавством експертні установи повідомляють про неможливість виконати такі експертизи у зв’язку зі значним навантаженням, а у деяких випадках експерти визначають занадто тривалі строки.

    7). Зупинення кримінальних проваджень, у зв’язку з розшуком обвинувачених.

    Досить частими причинами неможливості розгляду кримінального провадження  є переховування підозрюваного від органів слідства з метою ухилення від кримінальної відповідальності та неможливість встановити його місцезнаходження, у зв’язку з чим суд ухвалює рішення про розшук обвинуваченого та зупинення кримінального провадження. Так, з 25 кримінальних проваджень, які перебувають в провадженні суду понад рік 11 зупинені, в більшості у зв’язку з розшуком обвинуваченого.

    Таким чином, аналізуючи причини розгляду кримінальних проваджень понад один рік та недотримання розумних строків розгляду справ являються неодноразові обгрунтовані відкладення розгляду справ в зв’язку з неявкою адвокатів, потерпілих, за хворобою адвокатів підсудних, самих підсудних, потерпілих, суддів, клопотанням учасників процесу про відкладення розгляду справ, із витребовуванням відомостей, які мають істотне значення для справи, неявка свідків по справі, які неодноразово викликались та до яких застосовувався привід, а також клопотання самих підсудних про відкладення розгляду справи, призначення підсудним адвокатів, неявка потерпілих по справі,  неповний склад колегії суддів, де розгляд справи проводиться колегіально, невиконання працівниками поліції ухвал суду про привід свідків, обвинувачених, та закінчення 5 річного терміну призначення на посаду суддів вперше.

    Причинами тривалого не розгляду цивільних справ залишаються випадки, коли учасники процесу без поважних на то причин, не з’являються до суду, надаючи заяви з проханням відкласти слухання справи у зв’язку з хворобою, зайнятістю у іншому процесі, тощо. Проте, в подальшому, поважність причин відкладення судових засідань ними не підтверджується. Систематичними є випадки коли учасники процесу з’являються до суду не підготовленими до розгляду справи, зловживаючи своїми процесуальними правами, подають в день призначення слухання справи заяви про необхідність ознайомлення з матеріалами справи, надання до суду додаткових доказів, заперечень , тощо.

    Однак, зазначене є не єдиними проблемами порушення судами строків розгляду цивільних справ. Проведений аналіз свідчить, що до порушення термінів розгляду справ найчастіше призводять тривалі проведення експертиз у справах.

    Крім того, непоодинокими причинами зупинення провадження в справах є неможливість розгляду справи до розгляду та набрання законної сили рішенням по іншій справі.

    Всі ці причини у багатьох випадках перешкоджають суддям своєчасно розглянути справу та ухвалити в ній остаточне рішення.

    Аналізуючи причини та умови тривалого розгляду цивільних справ, можна дійти висновку, що здійснення ефективного та оперативного правосуддя залежить не лише  від суду.

    Суддями приймаються всі необхідні заходи для забезпечення явки до суду всіх учасників процесу. Судові засідання призначаються з урахуванням часу направлення судової повістки та вчасного її отримання учасниками процесу, але рекомендовані листи сторони отримують через 10-12 днів після їх відправлення, а повідомлення про вручення рекомендованих листів повертаються до суду через 8-10 днів після їх вручення стороні , тобто судові повістки необхідно надсилати за 22-25 днів до дати судового розгляду , що впливає на строки розгляду справи. Суддями та секретарями судових засідань перевіряються всі повідомлення, розписки; з`ясовуються причини неявки учасників в судове засідання, але в разі неповернення повідомлення розгляд справи неодноразово відкладається .

 

 

Суддя                                                                                               О.І. Бондаренко