flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

АНАЛІЗ руху цивільних справ

28 вересня 2018, 16:34

АНАЛІЗ

руху цивільних справ, що перебувають в провадженні суду понад 1 рік у першому півріччі 2018 року в порівнянні з 2017 роком

 

     На виконання плану роботи Вінницького районного суду Вінницької області проведено аналіз руху цивільних справ, що перебувають в провадженні суду понад 1 рік у першому півріччі 2018 року.

     Метою зазначеного аналізу є виявлення динаміки розгляду цивільних справ  у Вінницькому районному суді Вінницької області у першому півріччі 2018 року в порівнянні з 2017 роком.

     На виконання рішення №1 зборів суддів Апеляційного суду Вінницької області від 27 січня 2017 року «Про стан здійснення судочинства місцевими судами та Апеляційним судом Вінницької області», Вінницьким районним судом Вінницької області двічі на рік (до 20 червня та 20 грудня) до Апеляційного суду Вінницької області направляється інформація щодо руху цивільних справ, які перебувають у провадженні суду понад встановлені строки розгляду.

     Відповідно до статистичної інформації бази даних автоматизованої системи документообігу суду КП «Д3», станом на 19 червня 2018 року у провадженні суду понад 1 рік перебувало  103 цивільних справи.

     Порівнюючи рух цивільних справ  понад 1 рік за перше півріччя 2018 року  з 2017 роком встановлено, що станом на 19 червня 2017 року та 19 грудня 2017 року в провадженні суду перебувало 90 цивільних справ, що свідчить про збільшення кількості не розглянутих цивільних справ у 2018 році.

     Причинами тривалого розгляду цивільних справ залишаються випадки, коли учасники процесу без поважних причин не з’являються до суду, надаючи заяви з проханням відкласти слухання справи у зв’язку з хворобою, зайнятістю у іншому процесі.  Проте, в подальшому, поважність причин відкладення судових засідань ними не підтверджується. Систематичними є випадки коли учасники процесу з’являються до суду не підготовленими до розгляду справи, зловживаючи своїми процесуальними правами, подають в день призначення слухання справи заяви про необхідність ознайомлення з матеріалами справи, надання до суду додаткових доказів, заперечень.

     Однак, зазначене є не єдиною проблемою порушення строків розгляду цивільних справ. Проведений аналіз свідчить, що до порушення термінів розгляду справ найчастіше призводить довготривале проведення експертиз у справах.

     Крім того, непоодинокими причинами зупинення провадження в справах є неможливість розгляду справи до розгляду та набрання законної сили рішенням по іншій справі.

     Всі ці причини у багатьох випадках перешкоджають суддям своєчасно розглянути справу та ухвалити в ній остаточне рішення.

     Аналізуючи причини та умови тривалого розгляду цивільних справ, можна дійти висновку, що здійснення ефективного та оперативного правосуддя залежить не лише  від суду.

     Однією з найголовніших причин тривалого розгляду справ у Вінницькому районному суді Вінницької області є значне навантаження на суддів. Так, протягом першого півріччя 2018 року фактично відправляли правосуддя лише 3 судді (Бондаренко О.І., Саєнко О.Б., Ганкіна І.А), двоє суддів не відправляли правосуддя у зв’язку із закінченням 5-річного терміну призначення на посаду судді (Мотрук М.І., Карпінська Ю.Ф.), 1 посада судді вакантна. Суддя Васильєва Т.Ю. перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років. Суддя Шевчук Л.П. з 01.01.2018 по 27.03.2018 не здійснювала правосуддя через тимчасову непрацездатність, а з 28.03.2018 перебувала у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами.

     Незважаючи на складний етап судової реформи, в той час, коли склад суддів Вінницького районного суду Вінницької області є неповним, надмірне навантаження на суддів, які розглядають чималу кількість справ, судом приймаються всі можливі міри для своєчасного розгляду справ. Приймаються всі необхідні заходи для забезпечення явки до суду всіх учасників процесу. Судові засідання призначаються з урахуванням часу направлення судової повістки та вчасного її отримання учасниками процесу.

 

Консультант суду                                                                  Н.А. Лебідь