flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики Вінницького районного суду Вінницької області з перегляду та скасування заочних рішень постановлених судом в 1 півріччі 2012 року та 1 півріччі 2013 року

08 жовтня 2013, 17:45

Вінницьким районним судом Вінницької області проведено аналіз практики перегляду та скасування заочних рішень постановлених судом в 1 півріччі 2012 року та 1 півріччі 2013 року.

Заочне провадження відповідно до ЦПК є особливим порядком розгляду та вирішення цивільної справи за відсутності відповідача, належним чином повідомленого про час та місце судового розгляду, від якого не надійшло повідомлення про причини неявки або зазначені ним причини визнані неповажними, та якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи, з ухваленням заочного рішення.

Інститут заочного провадження спрямований на розвиток ч. З ст. 27 ЦПК про те, що особи, які беруть участь у справі, зобов'язані добросовісно здійснювати свої процесуальні права і виконувати процесуальні обов'язки.

Заочне провадження є додатковою гарантією позивачеві від зловживання відповідачем процесуальними правами, усунення причин затягування процесу, дотримання судами строків розгляду справи. Дотримання процесуального законодавства при ухваленні та перегляді заочного рішення є визначальним з точки зору виконання інститутом заочного провадження своєї мети — сприяти ефективному та оперативному здійсненню правосуддя.

Статтею 224 ЦПК України передбачено умови проведення заочного розгляду справи, зокрема, у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений і від якого не надійшло повідомлення про причини неявки або якщо зазначені ним причини визнані неповажними, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи. Таким чином, суди повинні дотримуватись таких умов проведення заочного розгляду справ: неявка відповідача в судове засідання; належне повідомлення відповідача про час і місце судового засідання; відсутність поважних причин неявки відповідача; відсутність клопотання відповідача про розгляд справи за його відсутності; відсутність заперечень позивача проти заочного розгляду справи. Лише за наявності всіх п'яти умов суд може провести заочний розгляд справи.

Відповідно до ч.2 ст.225 ЦПК України заочний розгляд справи і ухвалення рішення проводяться за загальними правилами з винятками і доповненнями, встановленими главою 8 розділу III ЦПК України.

За формою і змістом заочне рішення повинно відповідати вимогам, встановленим статтями 213 і 215 ЦПК України, і, крім цього, у ньому має бути зазначено строк і порядок подання заяви про його перегляд.

Основною відмінністю заочного рішення від звичайного є правові наслідки, які тягнуть за собою заочний розгляд справи і ухвалення заочного рішення. В резолютивній частині заочного рішення вказується, що заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданої протягом десяти днів з дня отримання його копії. Також зазначається, що у разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржене до апеляційного суду з визначенням порядку апеляційного оскарження, а також, що позивач має право оскаржити заочне рішення у загальному порядку до апеляційного суду.

ЦПК встановлює для відповідача особливий порядок оскарження заочного рішення — шляхом подання заяви про перегляд заочного рішення, яку може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Статтею 229 ЦПК встановлено вимоги щодо форми і змісту заяви про перегляд заочного рішення. За правилами ст.121 ЦПК неналежно оформлена заява про перегляд заочного рішення залишається судом без руху і відповідачу надається строк для усунення недоліків. У разі, якщо відповідач у встановлений строк виправить визначені судом недоліки, заява про перегляд заочного рішення вважається поданою в день первісного її подання до суду. Інакше заява вважається неподаною і повертається заявнику, про що постановляється відповідна ухвала.


Прийнявши належно оформлену заяву про перегляд заочного рішення, суд невідкладно надсилає її копію та копії доданих до неї матеріалів іншим особам, які беруть участь у справі, й одночасно повідомляє їх про час і місце розгляду заяви.

У результаті розгляду заяви про перегляд заочного рішення суд відповідно до ч.З ст.231 ЦПК постановляє ухвалу, в якій може реалізувати одне з таких повноважень: залишити заяву без задоволення; скасувати заочне рішення і призначати справу до розгляду в загальному порядку.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому ЦПК України. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Згідно ст. 232 ЦПК України заочне рішення підлягає скасуванню, якщо судом буде встановлено, що відповідач не з'явився в судове засідання та не повідомив про причини неявки з поважних причин і докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи. Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому ЦПК України.

Отже, у 1 півріччі 2012 року до Вінницького районного суду Вінницької області надійшло 17 заяв про перегляд заочних рішень ( з яких 6 заяв - залишок на початок року). За результатами розгляду даних заяв: 2 заяву залишено без задоволення, 7 заяв повернуто заявникам, 5 заяв задоволено та скасовано заочне рішення та 1 заява залишена без розгляду.

У 1 півріччі 2013 року до Вінницького районного суду Вінницької області надійшло 8 заяв про перегляд заочних рішень (з яких 1 заява - залишок на початок року). За результатами розгляду даних заяв: 1 заяви залишено без задоволення, 3 заяви повернуто заявникам, 3 заяви задоволено та скасовано заочне рішення та 1 заява перебуває в провадженні суду, рішення по якій не прийнято.

При розгляді заяв про перегляд заочного рішення судом абуло з'ясовано, чи відповідає дана заява формі та змісту, встановленому ст. 229 ЦПК України, чи відповідач, який подав заяву про скасування заочного рішення та не був присутнім при постановленні рішення, не з'явився в судове засідання та не повідомив про причини неявки з поважних причин і докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи.

Отже, при проведенні зазначеного аналізу практики перегляду та скасування заочних рішень постановлених судом в 1 півріччі 2012 року та 1 півріччі 2013 року дає можливість зробити висновок, що суддями Вінницького районного суду Вінницької області вірно застосовуються вимоги глави 8 ЦПК України, про що свідчить невелика кількість поданих заяв про перегляд заочних рішень, а також незначна кількість скасованих заочних рішень.

Суддя Вінницького районного суду                                                                              

Вінницької області                                                                                                      Л.П. Шевчук