flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз розгляду справ в категорії про визнання осіб недієздатними, обмеження цивільної дієздатності та поновлення цивільної дієздатності осіб за І півріччя 2019 року в порівнянні з І півріччям 2018 року

19 вересня 2019, 16:19

 

На виконання плану роботи суду на І півріччя 2019 року проведено аналіз за результатами розгляду справ в категорії про визнання осіб недієздатними, обмеження цивільної дієздатності та поновлення цивільної дієздатності осіб за І півріччя 2019 року в порівнянні з І півріччям 2018 року.

Метою даного узагальнення є виявлення динаміки розгляду цивільних справ  в порядку окремого провадження зазначеної категорії справ, найбільш характерних порушень чи неправильного застосування норм матеріального та процесуального права.

Досліджувана категорія цивільних справ є незначною, порівняно із іншими категоріями справ. Так, згідно даних судової статистики, у І півріччі 2019 року  до суду надійшло 13 справ в категорії про визнання осіб недієздатними, обмеження цивільної дієздатності та поновлення цивільної дієздатності.

За І півріччя 2018 року до суду надійшло 3 справи в категорії про визнання осіб недієздатними, обмеження цивільної дієздатності та поновлення цивільної дієздатності.

 

 

Кількість заяв в категорії про визнання осіб недієздатними, обмеження цивільної дієздатності та поновлення цивільної дієздатності осіб за І півріччя 2019 року в порівнянні з І півріччям 2018 року

Період

Усього надійшло

у тому числі

Повернуто

Відкрито провадження

Кількість не розглянутих заяв на кінець звітного періоду

І півріччя 2018 року

3

0

3

0

 І півріччя 2019 року

13

2

11

0

 

 

Кількість справ в категорії про визнання осіб недієздатними, обмеження цивільної дієздатності та поновлення цивільної дієздатності осіб за І півріччя 2019 року в порівнянні з І півріччям 2018 року

Період

Усього надійшло

у тому числі

Розглянуто

Кількість не розглянутих заяв на кінець звітного періоду

І півріччя 2018 року

5

2

3

 І півріччя 2019 року

18

1

17

 

З наведених таблиць очевидним є зменшення кількості справ зазначеної категорії у першому півріччі 2019 року в порівнянні з першим півріччям 2018 року.

Слід зазначити, що при здійсненні аналізу з даної категорії справ у більшості випадках вони завершуються ухваленням рішення про задоволення заяви, оскільки основною підставою для позитивного результату у вказаних справах є висновок експертизи.

Отже, згідно зі статтею 39 Цивільного кодексу фізична особа може бути визнана недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім’ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом. У заяві про визнання фізичної особи недієздатною мають бути викладені обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій.

Як відомо з практики розгляду, хворі на момент розгляду справи про визнання їх недієздатними в переважній більшості роками лікуються або ж хворі з дитинства та перебувають на обліку в психіатричній лікарні тривалий час, відтак їхній стан можливо підтвердити довідками спеціалізованого медичного закладу. Суд обов’язково призначає по справі судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану особи. Як правило, від часу призначення експертизи до моменту надходження висновку експерта до суду проходить в середньому до двох місяців.

Справи про визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування. Розгляд справи проводиться судом у складі одного судді і двох присяжних, які визначаються автоматизованою системою суду серед обраних та затверджених рішенням органу місцевого самоврядування.

Питання про виклик хворої особи вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров’я. У випадках, коли стан особи дозволяє участь, суд може і викликати таку особу для участі в розгляді справи через її родичів, але такі випадки дуже рідкісні в судовій практиці.

Участь присяжних в судовому розгляді справ про визнання осіб недієздатними є обов’язковою, але нерідко трапляються випадки, коли присяжні не в змозі з’явитися в судове засідання через особисті питання, адже майже всі вони мають інше постійне місце роботи тощо. В таких випадках суд змушений відкладати розгляд справи, адже оперативно замінити присяжного одного на іншого не можливо, тож подекуди існують труднощі в розгляді справ такої категорії через необхідність забезпечити явку ще й двох присяжних, крім самих учасників процесу.

 

За результатами аналізу розгляду справ в категорії про визнання осіб недієздатними, обмеження цивільної дієздатності та поновлення цивільної дієздатності осіб за І півріччя 2019 року в порівнянні з І півріччям 2018 року випадки тривалого розгляду справ, як правило, зумовлені об’єктивними причинами, які не залежать від суду.

Незважаючи на складний етап судової реформи, в той час, коли склад суддів Вінницького районного суду Вінницької області є неповним, надмірне навантаження на суддів, які розглядають чималу кількість справ, судом приймаються всі можливі міри для своєчасного розгляду справ.

 

 

Консультант суду                                                                   Н.А. Лебідь