flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ГРОШОВЕ СТЯГНЕННЯ ЯК НАСЛІДОК НЕПРИБУТТЯ НА ВИКЛИК СУДУ ТА ОДИН ІЗ ЗАХОДІВ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ

24 січня 2014, 10:44

   Суд здійснює судовий виклик учасників кримінального провадження, участь яких у судовому провадженні є обов'язковою. Повідомлення учасників кримінального провадження з приводу вчинення процесуальних дій здійснюється у випадку, якщо участь цих осіб у таких діях не є обов'язковою. На відміну від виклику, повідомлення учасників    кримінального провадження  має    інформативне  та правозабезпечувальне значення, оскільки у такий спосіб до відома учасника кримінального провадження доводиться інформація, що стосується руху кримінального провадження та можливості реалізації цією особою її процесуальних прав при проведенні тієї чи іншої процесуальної дії.

   Наслідком неприбуття особи на виклик до  суду є грошове стягнення, яке накладається на учасників кримінального провадження за невиконання ними процесуальних обов'язків, передбачених р. ІІ гл. 10-12 Кримінально-процесуального  кодексу України (далі КПК України), що вступив в дію 20.11.2012року.

   Під час досудового розслідування грошове стягнення накладається ухвалою слідчого судді за клопотанням слідчого, прокурора чи за власною ініціативою, а під час судового провадження - ухвалою суду за клопотанням прокурора чи за власною ініціативою суду у випадках та розмірах, передбачених КПК України.

   Зокрема,  КПК  України  передбачає  накладення   грошового   стягнення на      учасника   кримінального    провадження     якщо       підозрюваний,обвинувачений, свідок, потерпілий, цивільний відповідач, який був у встановленому КПК України порядку викликаний (наявне підтвердження отримання ним повістки про виклик або ознайомлення з її змістом іншим шляхом), не з'явився без поважних причин або не повідомив про причини свого неприбуття.

   Грошове стягнення за неприбуття на виклик слідчого чи прокурора названих учасників провадження накладається у розмірі від 0,25 до 0,5 розміру мінімальної заробітної плати.

   За неприбуття на виклик слідчого судді чи суду - у розмірі від 0,5 до 2 розмірів мінімальної заробітної плати. Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» місячний розмір мінімальної заробітної плати станом на 01.01.2013 року складав 1147 грн.

   Отже, грошове стягнення за неприбуття на виклик слідчого судді чи суду в 2013 році  становило чималеньку суму: від 573 грн. 50 коп. до 2294 грн. а відповідно до Закону «Про Державний бюджет на 2014 рік» місячний розмір мінімальної заробітної плати станом на 01.01.2014 року складає 1218 грн., тобто грошове стягнення становитиме від 609 грн. до 2436грн.

   У вересні місяці 2013 року ухвалою Вінницького районного суду Вінницької області суду в одному з кримінальних проваджень до обвинуваченої І.Л.В. було застосовано грошове стягнення в сумі 281 грн.. в зв'язку із тим, що вона, будучи належно повідомленою про час і місце судового розгляду, не з'явилась в судове засідання на виклик суду і не повідомила суд про причини своєї неявки, що потягло за собою відкладення розгляду справи.

   В листопаді місяці 2013 року ухвалою Вінницького районного суду Вінницької області суду в одному з кримінальних проваджень до обвинуваченого Б.Ю.В. було застосовано грошове стягнення в сумі 286 грн.75 коп.. в зв'язку із тим, що він, будучи належно повідомленим  про час і місце судового розгляду, не з'явився в судове засідання на виклик суду і не повідомив суд про причини своєї неявки.

   Твердження обох обвинувачених про те, що вони не прибули в судове засідання і не повідомили суд про причини неявки, оскільки  не знали про це - суд оцінив як безпідставні та не прийняв їх до уваги, оскільки вони не надали суду підтверджуючі докази про це.

   Таким чином, своєчасна явка на виклик суду є процесуальним обов'язком кожного громадянина, належне виконання якого забезпечить вирішення завдань кримінального провадження у розумні строки та ухвалення судом законного і обґрунтованого рішення.

Керівник апарату

Вінницького районного суду                                           С.С. Слободянюк