flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення практики розгляду Вінницьким районним судом Вінницької області справ, пов’язаних із виборами Президента України у 2019 році

27 січня 2020, 18:06

 

 У І півріччі 2019 року в Україні відбулися чергові вибори Президента України. Вибори Президента України проходили у два етапи 31 березня 2019 року та 21 квітня 2019 року.  Велику роль у контролі за дотриманням вимог виборчого процесу відведено судам, на які покладено завдання захищати права та інтереси учасників виборчих правовідносин. Саме судовий порядок вирішення виборчих спорів забезпечує незалежність та неупередженість прийняття рішень, гарантує їх об’єктивність.

Відповідно до ч.9,10 ст.32 Закону України «Про вибори Президента України» від 05.03.1999 року, - адміністративний позов про уточнення списку виборців може бути подано до суду в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України. Суд при розгляді даного адміністративного позову звертається до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців із запитом щодо уточнення відомостей про виборця. Рішення суду про внесення змін до списку виборців не пізніш як за п’ять днів до дня голосування подається виборцем до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців або до відповідної дільничної виборчої комісії для негайного направлення до такого органу, а пізніше цього строку - до дільничної виборчої комісії.

Вінницьцим районним судом Вінницької області проведено аналіз практики розгляду справ, пов’язаних із черговими виборами Президента України у 2019 році.

Згідно з даними автоматизованої системи документообігу суду за період з 31.12.2018 року по 05.04.2019 року до Вінницького районного суду Вінницької області надійшло 3 заяви за позовами до дільничих виборчих комісій, за участю третьої особи - Відділу ведення Державного реєстру виборців апарату Вінницької РДА, про уточнення списку виборців. А у період з 05.04.2019 по 23.04.2019 року ще 2 заяви аналогічного змісту, що в загальному становить 5 (п’ять) позовних заяв пов’язаних із виборами Президента України та безпосередньо виборчим процесом.

 

Із аналізу даних позовних заяв вбачається, що суб’єктами виборчого процесу було подано заяви виключно про включення до списку виборців, що відповідає вимогам ч.2 ст.274 Кодексу адміністративного судочинства України, а саме: адміністративні справи щодо уточнення списку виборців розглядає місцевий загальний суд як адміністративний суд за місцезнаходженням відповідної комісії.

Суб’єктами звернення до Вінницького районного суду Вінницької області у виборчих справах були  в усіх п’яти випадках виборці. Відповідачами в даних справах виступали дільничі виборчі комісії: №050173, №050186, №050129, №050126, №050131, третьою особою в кожному позові зазначено Відділ ведення Державного реєстру виборців апарату Вінницької районної державної адміністрації.

За результатами розгляду даних справ судом ухвалено: 4 рішення про задоволення позову в повному обсязі та 1 рішення про залишення позову без розгляду, у зв’язку з пропущенням строку, передбаченим ст. 274 КАС України.

Наглядно співвідношення розглянутих справ можна представити у вигляді діаграми:

Аналіз судової практики вказує на те, що при розгляді справ, пов’язаних із виборчим процесом, сторони правильно визначали підвідомчість та підсудність адміністративних справ та, за виключенням однієї позовної заяви, дотримувалися строків звернення до суду, що свідчить про правову обізнаність та юридичну підготовку позивачів.

Важливо відзначити, що усі справи були розглянуті у передбачений законом строк та жодне з рішень суду не оскаржено до Сьомого апеляційного адміністративного суду. Даний факт свідчить про неухильне дотримання норм законодавства та правильне застосування Вінницьким районним судом Вінницької області норм процесуального та матеріального права при вирішенні адміністративних справ, пов’язаних із виборами 2019 року.

Зважаючи на незначну кількість виборчих справ, можна дійти висновку, що чергові вибори Президента України у 2019 році на території Вінницького району Вінницької області пройшли прозоро, а відсутність оскаржуваних рішень демонструє високий професійний рівень здійснення судочинства Вінницьким районним судом Вінницької області та довіру до даного суду громадян.

Консультант суду                                                                                                                                                                       Шеванюк О.О.