flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Пам'ятка

30 жовтня 2023, 14:47

Кожна особа має право звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статті, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

Досить часто за захистом своїх прав та інтересів до суду звертаються, а також беруть участь у судових процесах як сторони у справі, свідки - особи з обмеженими фізичними можливостями - громадяни різних категорій інвалідності, які відчувають труднощі при самостійному пересуванні, при одержанні послуг або необхідної інформації чи при орієнтуванні у просторі.

Для людей з особливими потребами у суді створено додаткові умови. Зазначені особи можуть скористатися:

  • кнопкою виклику працівника апарату суду, розташованої на прийнятій висоті для осіб з обмеженими фізичними можливостями, громадян похилого віку, інших мало мобільних груп населення;
  • пересувним пандусом, що розташований в будівлі суду, який забезпечує можливість підйому осіб з інвалідністю на рівень входу до приміщень першого поверху, з доступом до залів судових засідань, та забезпеченням можливості виклику працівника апарату суду;
  • залами судових засідань які розташовані на першому поверсі будівлі.

Крім того, вивіска суду розташована безпосередньо перед входом в приміщення суду.

Графік роботи суду розміщений на сайті суду :

Понеділок - четвер - з 09.00 год. до 18. 00 год;

П’ятниця - з 09.00 год. до 16 год. 45 хв.;

Обідня перерва - з 13.00 год. до 13 год. 45 хв.

Вихідний - субота та неділя.

З метою забезпечення рівного доступу осіб з інвалідністю до правосуддя наказом керівника апарату, відповідальними за доступ до правосуддя мало мобільних груп населення (МГН) та інших груп населення (зокрема надання безпосередньої допомоги під час відвідування осіб з інвалідністю  приміщення суду, за забезпечення доступу до залів судових засідань, до канцелярії, тощо), у Вінницькому районному суді Вінницької області призначено старшого судового розпорядника:

Мазура Богдана Володимировича, контактний телефон (0432) 61-27-42, а в разі його відсутності судового розпорядника:

Слободянюка Ігоря Миколайовича, контактний телефон (0432) 61-82-86.

До обов’язків яких входить:

-    надавання допомоги особам з обмеженими фізичними можливостями, громадянам похилого віку, іншим мало мобільним групам населення з доступу до приміщень суду за якими б вони мали можливість вільно подати до канцелярії документи чи їх отримати,

-    надавання консультативної допомоги щодо напрямків руху, забезпечення супроводу вказаних осіб та при потребі надавати фізичну допомогу,

-    уживання заходів із забезпечення тримання евакуаційних шляхів від предметів, які перешкоджають руху осіб з обмеженими фізичними можливостями та громадян похилого віку.

У суді встановлено необхідне обладнання для проведення судових засідань в режимі відео- конференції.

Вінницький районний суд Вінницької області запрошує громадські організації інвалідів та адвокатів безоплатної правової допомоги до співпраці, адже повною мірою забезпечити реалізацію конституційних прав осіб з інвалідністю ми зможемо лише спільними зусиллями.

Наші контакти:

(0432) 61-27-40 – Чорна Любов Сергіївна, керівник апарату суду.

Для відома: (0432) 67-39-99 – Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області.