flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До відома маломобільних груп населення

17 лютого 2021, 12:50

            На сьогоднішній день, широкий спектр проблем людей з інвалідністю в Україні свідчить про необхідність посиленої і комплексної уваги до них з боку держави й суспільства. Сучасне життя формує відповідні вимоги до правового та соціального захисту цієї категорії населення.

Основним міжнародним документом, який гарантує права інвалідів є Конвенція ООН про права осіб з інвалідністю, яка ратифікована нашою державою і набрала чинності 06 березня 2010 року і яка зобов’язує держави-учасниці надавати можливість людям з інвалідністю вести незалежний спосіб життя та повною мірою брати участь в усіх аспектах суспільного життя. Відповідно до ст. 13 даної Конвенції держави-учасниці повинні забезпечувати інвалідам нарівні з іншими ефективний доступ до правосуддя, зокрема передбачаючи процесуальні та відповідні вікові корективи, які полегшують виконання ними своєї ефективної ролі прямих і опосередкованих учасників, у тому числі свідків, на всіх стадіях юридичного процесу, зокрема на стадії розслідування та інших стадіях попереднього провадження.

        Відзначаючи соціальну значимість створення в суспільстві умов щодо забезпечення безперешкодного доступу до правосуддя осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення, що є одним з основних елементів визнання рівності прав на їхнє повноцінне життя у суспільстві, Вінницький районний суд Вінницької області створює передумови для зручності перебування людей з особливими потребами в приміщенні суду, в судових засіданнях, а також поступово реалізує ряд заходів, спрямованих на поліпшення доступу до суду для громадян з обмеженими фізичними можливостями.

        Вінницький районний суд Вінницької області з метою забезпечення доступу до правосуддя осіб з обмеженими фізичними можливостями, громадян похилого віку, інших маломобільних груп населення, вживає заходи для можливості реалізації громадянам своїх прав та обов’язків.

          Для забезпечення вільного доступу до приміщення суду облаштовано місце для паркування транспорту осіб з обмеженими фізичними можливостями із відповідною розміткою, встановлено кнопку виклику працівника апарату суду, вхід до суду забезпечений пересувним пандусом, влаштовано зали на першому поверсі з можливістю слухання справ за участю маломобільних верств населення та осіб з особливими фізичними потребами.

Крім того, у суді встановлено необхідне обладнання для проведення судових засідань в режимі відеоконференції. 

Також, для МГН державою гарантовано право на безоплатну правову допомогу. Підстави та порядок надання визначені Законом України «Про безоплатну правову допомогу». На офіційному сайті Вінницького районного суду громадяни можуть скористатися розділом «Громадянам» - «Безкоштовна правова допомога». Крім того громадяни з обмеженими можливостями звільняються від сплати судового збору. В даному випадку на офіційному сайті суду можна скористатися розділом «Громадянам» - «Судовий збір» - «Пільги щодо сплати судового збору».

              На сайті суду, при вході у суд розміщено пам’ятку з алгоритмом дій для громадян з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення з роз’ясненням щодо можливості зв’язку з працівниками суду, які здійснюють допомогу у доступі до залів судових засідань, канцелярії суду та інших підрозділів.

Суддя-спікер     І.А. Ганкіна