flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд ухвалив вирок особі, яка поширювала антиукраїнський інформаційний контент

26 січня 2024, 16:09

Вінницький районний суд Вінницької області ухвалив вирок у кримінальному провадженні за обвинуваченням особи у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 109 та ч. 2 ст. 436-2 КК України.

За інформацією суду, особа поширювала антиукраїнський інформаційний контент релігійної спрямованості та пропагандистського характеру, який містить матеріали із закликами до насильницької зміни, повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, а також із запереченням збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році, у тому числі шляхом представлення збройної агресії Російської Федерації проти України як внутрішнього громадянського конфлікту.

В судовому засіданні обвинувачений вину у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 109, ч. 2 ст. 436-2 КК України, визнав у повному обсязі.

За результатами повного та всебічного судового розгляду суд визнав винуватим особу у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 109 та ч. 2 ст. 436-2 КК України та на підставі ч. 1 ст. 70 КК України визначив покарання у виді позбавлення волі строком 2 (два) роки без конфіскації майна.

Наразі вирок законної сили не набрав.

 

Довідково:

ч. 2 ст. 109 КК України – Публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій (караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої).

ч. 2 ст. 436-2 КК України – Виготовлення, поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році, у тому числі шляхом представлення збройної агресії Російської Федерації проти України як внутрішнього громадянського конфлікту, виправдовування, визнання правомірною, заперечення тимчасової окупації частини території України, а також глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію Російської Федерації проти України, розпочату у 2014 році, представників збройних формувань Російської Федерації, іррегулярних незаконних збройних формувань, озброєних банд та груп найманців, створених, підпорядкованих, керованих та фінансованих Російською Федерацією, а також представників окупаційної адміністрації Російської Федерації, яку складають її державні органи і структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України, та представників підконтрольних Російській Федерації самопроголошених органів, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України (караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої).

Пресслужба Вінницького районного суду Вінницької області