flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Порядок включення до списку виборців на виборах Президента України 2019 року

26 березня 2019, 09:07

Постановою Верховної Ради України від 26 листопада 2018 року № 2631-VIII призначено  чергові вибори Президента України на неділю, 31 березня 2019 року. 

У відповідності до ст. 70 Конституції України, право голосу на виборах і референдумах мають громадяни України, які досягли на день їх проведення вісімнадцяти років. Не мають права голосу громадяни, яких судом визнано недієздатними.

Відповідно до частини 3 статті 32 Закону України «Про вибори Президента України», кожен громадянин має право ознайомитися із списком виборців у приміщенні відповідної дільничної виборчої комісії та перевірити правильність внесених до нього відомостей або може перевірити внесення до списку виборців на офіційному сайті Державного реєстру виборців за адресою https://www.drv.gov.ua.

Громадяни самостійно можуть звернутися до відповідної дільничної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців щодо допущених при складанні попереднього списку виборців неточностей, у тому числі не включення, неправильного включення або виключення із списку виборців його або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися.

Якщо ж при зверненні до дільничної виборчої комісії або до органу ведення Державного реєстру виборців вирішити питання не вдалось, громадянин має право звернутись до суду за місцезнаходженням виборчої дільниці.

Відповідно до статті 274 КАС України, право звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах, а саме громадяни України, яким на день виборів виповнилося вісімнадцять років.

Позовна заява про уточнення списку виборців подається до суду без сплати судового збору і може бути подана не пізніш як за два дні до дня голосування.

Суд вирішує адміністративні справи щодо уточнення списку виборців у дводенний строк після надходження позовної заяви, але не пізніше ніж за два дні до дня голосування, а якщо позовна заява надійшла за два дні до дня голосування, то суд розглядає невідкладно.

Рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно, оскарження даного рішення не перешкоджає його виконанню.

 

                                                                                                                      Прес-служба суду